lauantai 16. maaliskuuta 2013

Worldtölt Tanskassa on kuin MM-kilpailut hallissa


Viime viikolla ilmestyneeseen Islanninhevonen-lehteen (1/2013) ehdimme saada lyhyesti tulokset ja kuvat suomalaisten upeasta menestyksestä Tanskan Worldtölt-kisassa. Tässä blogikirjoituksessa kisassa katsojana mukana ollut maajoukkueen johtaja Anna Andersen kertoo enemmän upeapuitteisesta kisasta ja suomalaisten kisaajien tunnelmista. Ehkäpä ensi vuonna Suomesta lähtee jo kunnon kannustusjoukko helmikuussa Odenseen?

Kahdentuhannen hengen katsomo luo tunnelmaa kisoihin.
Pohjoismaiset ja saksalaiset kärkiratsastajat kokoontuvat kahdeksi päiväksi Worldtölt-hallikisoihin Tanskan Odensen messukeskukseen joka helmikuu. Ovaalilajien lisäksi ratsastetaan myös nuorten ratsastajien luokat, joissa maat ottavat mittaa toisistaan.

Jokainen ratsastaja saa osallistua samalla hevosella vain yhteen finaaliin, joten ammattiratsastajilla on useampi hevonen mukanaan, eikä finaaleissa nähdä samoja hevosia kahteen kertaan. Luokkien välissä on myös jalostushevosnäytöksiä ja show-ohjelmaa. Kisaajat ovat kokeneita ja hevoset huippuluokkaa.

Ratsastustie vie messualueen läpi radalle.
Kisat käydään valtavassa hallissa, johon on rakennettu ovaalirata sekä katsomo parille tuhannelle katsojalle. Viereisessä hallissa on messualue, seuraavassa majoittuvat hevoset ja saman katon alla on myös kongressikeskuksen hotelli.

Tunnelma kisassa on rento, mutta toimiva. Tallialue kuuluu osana messualueeseen. Radalle ratsastus tapahtuu hiekoitettu ratsastustietä pitkin messualueen läpi, joten maailmanmestareiden valmistautumista kisasuoritukseen voi seurata vaikka metrin päästä. Kuulutukset hoidetaan selvällä englannin kielellä ja karsintasuorituspäivänä tauot luokkien välissä ovat riittävän pitkiä, jotta messualueella ehtii kierrellä. Ja messualueella riittää myös nähtävää, vaikka se ei ole suuren suuri.

Tanskan Odenseen pääsee kätevästi junalla suoraan Kastrupin kentältä, eikä taksi messukeskukseen ole kallis. Ajoaika Kastrupista on pari tuntia, joten vuokra-autokin on varteen otettava vaihtoehto useamman henkilön porukalla. Yhden kerran kisassa käytyään sinne haluaa lähteä uudestaan!

 Suomalaiset nauttivat kisasta - ja menestyivät!

Mukana kisassa oli kolme suomalaisratsukkoa, jotka kaikki esittivät vakuuttavat suoritukset. Juha Kontio, Arnella Nyman ja Katie Brumpton edustivat maatamme upeasti. Paras suomalaissaavutus oli Juha Kontion ja Rödull frá Holtsmúlan T1-luokan pronssimitali.

Katie ja Smári suorittivat T1- ja F1-luokat hienosti.
 Ruotsissa asuva Katie Brumpton ratsasti toista kertaa Worldtöltissa. Katie kertoo, että vaikka kyseessä on todellinen kilpailu, osa tapahtumaa on myös show, ja tunnelma sen mukainen. - Hallikisat ovat hauska ratsastaa, vaikka hevoselle voi vaatia vähän totuttelua yleisöön ja meteliin. Hallikisoilla saadaan kisakauteen pituutta lisää, ja tällaiset tapahtumat ovat myös tärkeitä ratsastajille tulla nähdyksi tähän vuodenaikaan, Katie sanoo.

- Tällaiset kisat antavat myös hiukan perspektiiviä siitä, millaista voi olla erilaisissa kisaolosuhteissa. Hevoset majoitetaan messuhalliin, mitään tarhausmajoitusta ei ole, eikä myöskään lämmittelyaluetta. Ympärillä on asfalttitietä ja hallissa 70 metrin suora ja 30 neliön collecting ring.

Katie Brumpton on yksi menestyneimpiä ratsastajiamme. Vaikka hän on asunut Ruotsissa jo pitkään, hän kuitenkin haluaa edustaa kotimaataan arvokisoissa. Nykyisin Katie työskentelee omalla tilallaan Ruotsissa avomiehensä kanssa. Katie treenaa ja myy hevosia ja pitää kursseja. Menestyminen hevosalalla on vaatinut paljon työtä ja aikaa, mutta Katie sanoo, että tärkeintä on, että uskoo itseensä ja rakastaa sitä mitä haluaa.

Arnella ja Skardi selvisivät T2-luokan B-finaaliin kovassa seurassa.
Nuori ratsastaja Arnella Nyman on jo kokenut matkustaja hevosensa Skardin kanssa. Hän oli erittäin tyytyväinen Worldcup- reissuun, vaikka matka oli pitkä ja kallis.

- On kivaa, kun näkee muita ratsukoita, ja tutustuu ihmisiin. Hallissa ratsastaminen oli hauskaa, kun yleisöä oli paljon. Radan pohja oli hyvä, mutta lyhyen sivun lyhyys teki kaarteet aika jyrkiksi ja vaikeaksi ratsastaa, Arnella kertoo.

Nellan mielestä kisamatkoja kannattaa tehdä, koska jokaisesta reissusta oppii ja seuraavalle uskaltaa aina enstistä helpommin lähteä.

Juha kisasi Álfurilla ja Rödullilla.
   Juha Kontiolla on ollut tapana kerran kaudessa matkustaa hevostensa kanssa ulkomaille kisaamaan.  Viime kaudella hän kisasi PM- kisojen lisäksi Ruotsissa järjestettävässä Landskampissa ja edellisenä vuonna hän osallistui Tanskan jäätölttiin. Hänestä on hyvä alkukaudesta käydä ulkomailla katsomassa, millä tasolla muihin verrattuna oma treeni on.T1-luokan tulostaulu oli komea!
- Ulkomailla käyminen motivoi ja antaa energiaa omaan treenaamiseen. Lisäksi on helpompaa kisata arvokisoissa kun kanssaratsukot ovat jo tuttuja, Juha sanoo.

Vaikka reissaaminen on raskasta ja kallista, hyvänä puolena Juha lisää, että omaan hevoseensa tutustuu entistä paremmin vieraissa olosuhteissa. Juha oli erittäin tyytyväinen hevosiinsa ja saavutuksiinsa tässä kovatasoisessa kisassa.


Teksti ja kuvat: Anna Andersen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti