tiistai 1. lokakuuta 2013

Islanninhevosihmisten liikuntatottumukset

”Muun liikunnan kautta pysyn kunnossa, 
jotta jaksan ratsastaa enkä vain matkustaa”

Elo-syyskuussa 2013 laaditun pienimuotoisen tutkimuksen mukaan suomalaiset islanninhevosihmiset harrastavat muutakin liikuntaa kuin ratsastusta. Toteutin kyselyn Survey Monkey -internetkyselyllä, jota jaoin Facebookin Issikkahöpinää-palstalla. Vastauksia tuli 131, joista tähän on analysoitu sata.Vastaajista 60% ratsastaa 3-5 kertaa viikossa. Enemmän kuin 5 kertaa viikossa ratsastaa 16% prosenttia vastaajista ja kaksi kertaa viikossa 14%. Vain kerran viikossa, eli luultavasti viikottaisella ratsastustunnilla, ratsastaa joka kymmenes kyselyyn osallistunut. Vastaajista 44 prosentilla onkin oma hevonen ja 35 prosentilla enemmän kuin yksi, mikä selittänee useamman kerran viikossa ratsastamisen aika monen kohdalta.

Iso enemmistö eli 86% vastaajista harrastaa muutakin urheilua kuin ratsastusta. Siten kuitenkin niinkin iso joukko kuin 14% harrastaa vain ratsastusta. Vastaajilta kysyttiin myös mitä muuta lajia he harrastavat ratsastuksen lisäksi. Suosituimpia tuntuivat olevan lenkkeily kävellen tai juosten, koiran kanssa tai ilman. Muita suosittuja lajeja ovat erilaiset ohjatut ryhmäliikuntatunnit, kuntosali ja pyöräily. Joogan, pilateksen, joukkuelajit ja tanssilliset tunnit mainitsivat monet vastaajista.
92% vastaajista sanoi kokevansa, että heidän muusta mahdollisesti harrastamastaan liikunnasta on hyötyä ratsastuksessa.

"Hevonen kehittyy murto-osalla 
ratsastusmäärästä, kun oma kroppa toimii"

"Huomaan heti kesällä, kun aikaa muuhun kuntoiluun ei juuri jää, että myös ratsastaessa kunto on heikompi, jaksaa vähemmän ja jopa hengästyy nopeammin esim. pitkillä laukkapätkillä tai harjoitusravia ratsastaessa. Kun kunto on ollut kuntoliikunnan vuoksi  parempi, myös ratsastaessa jaksaa paremmin. Tanssia harrastaessa lihasten joustavuus ja ylipäätään kehon lihasten kunto ja tasapaino oli parempi. Uskon tanssin auttavan myös ratsastaessa tarvittavaan "rytmitajuun" ja -tuntemukseen.”


”Hyvä kunto, kehonhallinta ja lihaksisto auttaa istunnan ja koko kropan hallinnassa. Nuorempana vain ratsastin, kun kilpailin paljon ja nyt huomaan, että hevonen kehittyy huomattavasti enemmän murto-osalla siitä ratsastusmäärästä mitä aiemmin ratsastin, kun oma kroppa toimii. Istunnan on tarkoitus tukea muita apuja, jolloin hevonen ei saa ristiriitaisia signaaleja. Toivoisin, että ihmiset ymmärtäisivät kuinka tärkeää ratsastajan oikeasti hyvä lihaskunto on hevoselle. On paljon tehokkaampaa ja miellyttävämpää hevoselle ratsastaa vähän ja hyvin kuin usein ja huonosti. Oma hevoseni on muuttunut ratsastajaa pelkäävästä "hullusta" miellyttäväksi ratsuksi, kun se pystyy luottamaan ratsastajaan ja ymmärtää mitä siltä pyydetään.”

"Joogasta löytää myös henkistä rauhaa, 
jota hevosten kanssa tarvitaan"

Moni vastaajista koki muun liikunnan tuomina etuina erityisesti parantuneen yleis- ja lihaskunnon sekä esimerkiksi selän toimivuuden parantumisen. Tasapainon kehittäminen on myös vastaajien mukaan tärkeää, samoin oman kehon hallinta. Erityismaininnan monen vastauksessa sai keskivartalon hyvä lihaskunto ja hallinta. Myös henkinen puoli mainittiin yhtenä tekijänä: ”joogassa venytelleen kroppa kuntoon, tasapaino paranee ym. myöskin sieltä löytää henkistä rauhaa jota hevosten kanssa tarvitaan.”

Oman kehon hallinta ja tasapaino ovat tärkeää ratsastuksessa, kuten Ystäväni Hevonen -blogin (LINKKI: http://blogit.yle.fi/ystavani-hevonen) haastattelussa Kyra Kyrklundkin sanoi:
- Kaikilla tasoilla pitää keskittyä oman kehon hallintaan ja tasapainoon. Jos et voi istua hevosen selässä vetämättä ohjista, et voi muuttaa mitään hevosessa. Siksi aloitan aina ratsastajasta. Ratsastajan täytyy muuttua, ei hevosen.

67% kyselyyn osallistuneista harrastaa hevosten kanssa muutakin liikuntaa kuin ratsastusta. Juoksutus, irtojuoksutus, agility, hiihtoratsastus, ohjasajo ja lenkkeily hevosta taluttaen maasta käsin tai pyörän selästä olivat monen vastauksissa.

Vähän yli puolet eli 51% vastaajista kertoi saavansa hevosharrastuksessaan myös hyötyliikuntaa esim. karsinansiivouksen muodossa silloin tällöin. 32 prosentilla vastaajista hyötyliikuntaa tulee lähes joka päivä, mutta 17 prosentilla hevosharrastus joko rajoittuu vain ratsastamisen tai hevonen asuu täysihoitotallilla, jolloin tarvetta tallitöiden tekoon ei tietenkään tule monellekaan siinä määrin kuin omassa pihassa.

Kiitos kaikille kyselyyn vastanneille!

teksti: Lotta Airila, kuvat: kirjoittaja ja Flickr / andrewmalone

Lue lisää liikunnan tärkeydestä ja hyödystä ratsastamisen kannalta katsottuna sekä vinkkejä ratsastajalle sopivista lajeista uusimmasta Islanninhevonen-lehdestä (3/2013)!
Lisätietoa:
http://www.ratsastus.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/ratsastajainliitto/embeds/ratsastajainliittowwwstructure/36332_Terveysprofiili_2012_netti.pdf

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti