torstai 7. maaliskuuta 2013

Þorgeir Guðlaugssonin teesit


FEIF-tuomari Þorgeir Guðlaugsson vieraili Suomessa tammikuussa kertomassa FEIF:n tuomariryhmän työstä. Ryhmä on luonnostellut askellajiratsastukselle uusia hevosystävällisempään kilpaurheiluun tähtääviä arvostelukriteereitä eli guidelines-ohjeistusta. Þorgeir piti saman esityksen FEIF:n vuosikonferenssissa Ranskassa helmikuussa.

Nämä ovat luennon kalvot. Lue artikkeli Þorgeirin esittämistä ajatuksista Islanninhevonen-lehden numerosta 1/2013.
"Tavoite on ottaa uudet arvostelukriteerit käyttöön aikaisintaan 2014. Sen vuoksi niiden sisällöstä ei paljasteta vielä paljoakaan, vaan esitellään filosofian tähän asti tehdyn työn takana. Arvot johdetaan FEIF:n visiosta ja arvoista."
"Selkeä visio on käyttökelpoinen työkalu kaikessa päätöksenteossa ja se auttaa välttämään kaoottisia muutoksia ja ristiriitaisia viestejä. Arvostelukriteereiden uudistamisessa pääosassa on hevosen hyvinvointi."
  "Me haluamme nähdä tyytyväisen hevosen, kestävät valmennusmetodit, keveyden ratsastuksessa ja reilut vaatimukset hevoselle. Meidän pitää välttää ajatusta, että lajimme järjestelmä ja arvostelukriteerit ovat jo täydellisiä. Niitä on arvioitava kriittisesti ja parempaan pyrkien."
 "Meidän ei pidä pelätä kysyä itseltämme suuria kysymyksiä."
"Tuomarin guidelinesit muodostuvat elementeistä, jotka asetetaan tärkeysjärjestykseen arvostelussa." Ylemmässä kuvassa FEIF-tuomareiden näkemys tärkeysjärjestyksestä tulevaisuudessa, alakuvassa arvostusten järjestyksen nykytilanne Þorgeirin mukaan.
 "Edistyessämme odotamme sen näkyvän suorituksen korkeampina pisteinä, mutta asiat eivät ole niin suoraviivaisia, sillä pisteiden erot eivät ole yhtä suuria. Siksi merkittäväkin edistys voi näkyä tuloksessa vain puolen tai yhden pisteen korotuksena."
 "Uusien tuomarin guidelinesien pitää olla mahdollisimman selkeät ja mahdollisimman helppokäyttöiset."

"Tässä esimerkki siitä, miltä uudet guidelinesit voisivat näyttää. Esitys on vielä kehitysvaiheessa."

 "Uutta arvostelukriteereissä ovat palomuurit. Mikäli suoritus ei täytä vaatimuksia, se törmää jossain kohtaa johonkin useista palomuureista. Erittäin hyvä suoritus ei törmää yhteenkään palomuuriin, mutta huono moneenkin."

Alla esimerkkejä siitä, millaisiin palomuureihin voi törmätä. Palomuurit merkitty oranssilla katkoviivalla.




Kalvot ladattavissa suuremmassa koossa FEIF:n sivuilta: www.feif.org

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti